Links Jewels

Nedsmälta vapen och diamanter
Håkan Orrling har tagit fram eleganta armband från metallen av nedsmälta vapen. Budskapet är tydligt: Våga sticka ut och ta avstånd mot det meningslösa våldet och visa din ståndpunkt genom att bära Links Jewels exceptionella smycken.

Det var en skoltrött tonåring som sökte in på en guldsmedsutbildning i Mjölby. Det konstnärliga yrket har länge funnits i familjen, genom flera generationer, genom Håkans gammelfarmors bror G. Årberg ner till Håkans pappa Torbjörn. Håkan hade egentligen inte alls tänkt följa sin fars fotspår utan hade andra planer i livet, men att plugga till guldsmed var ett sätt att få godkännande från sina föräldrar.

– Jag minns att min mamma var så exalterad och tyckte det var kul. När vi fick ett brunt kuvert från skolan med resultatet om jag kommit in eller inte, slängde jag brevet utan att öppna det. Det var väl lite tonårstrots. Men jag blev antagen och från första dagen i skolan tyckte jag att det var superroligt. Det kändes helt rätt och mina fallenheter för yrket kom helt naturligt. Det låg ju ändå i blodet. Efter ett par år kom jag in på en designskola i Köpenhamn med elever från hela Europa. Vi var väldigt olika i klassen och där fick vi utmanas i att tänka annorlunda och tänka kreativt. Nu är jag 52 år och tycker fortfarande att mitt yrke som guldsmed är jättekul. Företaget firade nyligen 25-årsjubileum, säger Håkan Orrling.

Det är skapandet, att ta fram nya modeller och utveckla varumärken som Håkan tycker är mest spännande med sitt jobb.

– Jag tycker det är kul att se en design växa fram och vara en del av den kreativa processen. Ja, jag uppskattar det jättemycket och måste säga att jag har haft ganska lätt för det genom åren.

Håkan startade verksamheten som guldsmed med en egen ateljé i en lokal på 35 kvm i Helsingborg.

– I början var det butik, verkstad och toalett i ett. Nu har vi ju en lokal på 350 kvm, så det är en stor ateljé med fantastiska möjligheter att producera och tillverka nya modeller. Vi har även ett samarbete med en fabrik i Italien som fungerar riktigt bra.

Arild Links har bytt namn till Links Jewels. Ytterligare ett exklusivt varumärke, ORRLING JEWELLERY, kommer att lanseras inom kort. Bakom varumärket ligger ett skickligt hantverk med hållbara exklusiva smycken i ädelmetaller med äkta ädelstenar, skapade för att gå i arv genom generationer.

– Det känns väldigt roligt. Jag ser det som en del i resan att få bygga upp ett nytt varumärke från grunden. Vi har tagit fram det grafiska och skapat en ny hemsida som inte är helt färdig ännu. Vi har dock lyckats komma så pass långt att vi har en stor kollektion med en väldigt fin kvalitet på våra smycken och bra bildmaterial. Vi har gjort mycket grundläggande arbete för att nå ut till Europa och resten av världen. Sverige är inte en så stor marknad så man får ta på sig vidvinkelglasögonen för att nå ut till en bredare publik.

Utställare gör affärer på en mässa för klockor och smycken

Håkan Orrling och Anders Sandell, Links Jewel.

”Jag har länge haft en tanke att göra något som är meningsfullt som kunde förändra världen åt ett positivt håll. Då sprang jag på Humanium metall som är framtaget från nedsmälta illegala vapen som beslagtagits. Genom att bära ett smycke från Links Jewels tar man ställning mot våldet.”

På JEWA är det armbanden från varumärket Links Jewels som främst kommer att visas upp.

– Jag ville göra något annat som ingen annan hade gjort. Jag har länge haft en tanke att göra något som är meningsfullt som kunde förändra världen åt ett positivt håll. Då sprang jag på Humanium metall som är framtaget från nedsmälta illegala vapen som beslagtagits. Genom att bära ett smycke från Links Jewels tar man ställning mot våldet. Det var en jättelång resa att i överhuvudtaget kunna tillverka något i den här metallen. Det har inte gått att smälta den på vanligt vis. Inga traditionella tillverkningsprocesser har fungerat. Vi testade att 3D-printa materialet men det var väldigt dyrt. Men till slut hittade vi ett sätt att skapa smycken i det här materialet och vi har fått fantastisk respons. Vi har 40 återförsäljare i Europa och nu kommer vi att utöka produktionen.

Håkan har strukturerat om i bolaget för att komma vidare och driver nu Links Jewels tillsammans med Anders Sandell.

– Nu har vi skalat upp armbandskonceptet. Tidigare hade vi fyra färger på armbanden som fanns i läder och som silkesband. Nu har vi både stora och små armband, blanka och matta material, fler färger och med guld och diamanter. Det är en större bredd på produktsortimentet.

Tidigare har fokus legat på att lyckas nå ut på marknaden med den egna e-handel. Men det har inte varit så lätt som man kanske först trott.

– Det är inte bara att ta fram en webbsida och köra lite sökmotoroptimering och marknadsföring. Det är otroligt dyrt och svårt att synas och sticka ut i bruset och det är mycket pengar och energi som mynnat ut i onödan. Nu när vi tagit ett nytt grepp, och använt oss av enkelt och sunt förnuft, har vi beslutat att satsa på den klassiska återförsäljaren och nå ut via butikerna med våra armband. Vi placerar sakta ut oss på kartan både i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland. Nu hoppas vi att många besökare blir nyfikna och kommer förbi vår monter på JEWA för att träffa oss och titta närmare på vårt hantverk.

Utställare visar klockor för en besökare på den svenska inköpsmässan för smycken och klockor
Utställare visar klockor för en besökare på den svenska inköpsmässan för smycken och klockor
Utställare gör affärer på en mässa för klockor och smycken