NSG

Guldtackor och återvinning
NSG Sweden AB är vida känt i branschen som helhetsleverantör till guld- och silversmeder med sitt stora sortiment av bland annat verktyg, utrustning och ädelmetaller. På senare tid har verksamheten utökats till att bli specialist på återvinning av ädelmetaller.

– Återvinning är något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat och som vi brinner för. Vi tar hand om avfall från smyckesbranschen och ser till att det kan återanvändas igen, säger Johnny Singh, vd på NSG.

Återvinningen delas upp i två delar, analys och affinering. Den del av återvinningen som sker på plats hos NSG i Stockholm är de ensamma om i Sverige. På NSG hanteras avfallet för att få det homogent. Efter det tas prover för att kunna genomföra en analys av materialet. Därefter sker en så kallad affinering för att utvinna och särskilja ädelmetaller från andra metaller.

– Vi har ett tajt samarbete med företaget C.Hafner i Tyskland. De är det enda återvinningsbolaget i världen som är koldioxidneutrala inom det här området. Här utförs själva utvinningen och därefter skickas det återvunna materialet till NSG.

Tack vare att NSG installerat en egen krätzanläggning kan de nu ta hand om kundernas krätz, med det menas låghaltigt avfall som till exempel hamnat i kundernas dammsugarpåsar.

Johnny tog över efter sin far Harnek Singh som grundade NSG 1994, och har nu suttit på vd-posten i tio år. Det arbetar runt 30 personer på företaget och tack vare expansionen växte de ur sina lokaler på Södermalm och genomförde en flytt till Västberga för två år sedan.

– De nya lokalerna är på 2000 kvm och helt optimerade för att passa alla delar i vår verksamhet. Jag vill hälsa alla varmt välkomna till oss som vill komma förbi och titta på våra produkter, eller om man är nyfiken på att se hur återvinningen går till.

Maskin smälter silver hos NSG Sweden

”Återvinning är något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat och som vi brinner för. Vi tar hand om avfall från smyckesbranschen och ser till att det kan återanvändas igen.”

Initiativ som firar 10 år

Johnny lägger mycket tid och resurser på att stötta branschen. Han har genomfört stora satsningar för att vara med och påverka både genom att hjälpa till rent ekonomiskt, miljömässigt och med ett socialt perspektiv.

– Vi försöker vara med och ta vårt samhällsansvar. Samtidigt som det är en kostnad för vår verksamhet, vi vill ju att branschen ska frodas och finnas kvar i framtiden.

Ett initiativ är Blue Circle som startades för att möjliggöra tillväxt för guldsmeder och stärka den nordiska guldsmedsbranschen.

– NSG har varit med och stöttat på så många sätt under en väldigt lång tid och bidragit med allt ifrån stipendier till skolor till prisutdelningar och lotterier. Nu vill vi synliggöra och inspirera andra leverantörer att dra sitt strå till stacken genom att paketera vårt engagemang lite snyggare genom Blue Circle, så att folk ser vad det är vi egentligen gör.

Två andra initiativ för att främja tillväxten är Guldalliansen och Aurumforum som fyller tio år i år.

– Vi grundade Aurumforum 2013 för vi vill ju så gärna främja den nordiska guldsmedsbranschen. Aurumforum är tänkt som en inspirerande informationskälla för de som är intresserade av smyckesbranschen. Här skriver vi reportage om företag, personporträtt och guider från branschen. Vi har även artiklar om smycken, tillverkning, nyheter och de senaste trenderna i branschen. Via Aurumforum hade vi tidigare också en talangtävling, Årets Guldkorn för att främja unga talanger inom guld- och silversmide.

Guldalliansen togs fram av NSG efter att många oseriösa aktörer tagit sig in på marknaden. I dag är det ett förbund med cirka 70 guldsmedsbutiker från hela Sverige. Det finns tydliga kriterier för att få bli medlem, bland annat krävs det att man ska ha minst fem års dokumenterad erfarenhet från branschen. På guldalliansen.se kan medlemmarna logga in och följa det dagsaktuella priset på exempelvis guld och silver.

 

Köpa och sälja guld

– Det är fler och fler, både privatpersoner, butiker och guldsmeder som intresserar sig för investeringsguld nu när det är oroliga tider, inte minst efter att kriget startade. De som känner att ekonomin är sårbar vänder sig till fysiskt guld och vill investera i guldtackor och där kan vi vara med och hjälpa butiker och guldsmeder med investeringstackor.

NSG tillhandahåller investeringstackor i guld, silver, platina och palladium med Good Delivery status som utfärdas av London Bullion Market Association (LBMA). Allt investeringsguld är momsfritt och det guld som NSG säljer är 100 procent återvunnet och klimatkompenserat eftersom de levereras från C.Hafner.

– Vill ni veta mer om investeringstackorna är ni välkomna till vår monter på JEWA.

 

Maskin smälter silver hos NSG Sweden
Johnny Singh

Johnny Singh, vd, NSG Sweden AB.

 

Stor satsning på JEWA

NSG har valt att utöka monterplatsen jämfört med Branschmötet i fjol. De kommer att visa upp den nya satsningen på guld- och silverkedjor som finns i färdiga längder och som även kan fås på löpmeter. Den populära fotoboxen kommer också att finnas på mässan, tillsammans med en massa verktyg och andra nyheter.

– Vi brukar satsa stort på vår monter. Vi har roliga lekar med möjlighet att vinna fina priser och såklart vår mysiga lounge där vi kan sitta och prata. Man kan till exempel passa på att diskutera återvinning, fråga om investeringstackor eller titta på våra nya guldkedjor. På JEWA har vi chansen att nätverka och prata med varandra. Alla, både utställare och besökare, som kommer till mässan har något intressant för just deras verksamhet i vår monter.

Maskin smälter silver hos NSG Sweden