BröllopsGuiden

Vandra genom historiens vingslag på JEWA
I BröllopsGuidens monter kan du ta del av en utställning med bröllopsmode. Den sträcker sig genom olika epoker från 1800-talet fram till år 2024. Utställningen har tidigare visats under Antikmässan i våras och nu kan man även ta del av den under JEWA.

Nio skyltdockor står klädda i vackra tidstypiska brudklänningarna med tillhörande huvudbonader, slöjor, accessoarer och ljuva smycken. Varje detalj berättar sin egen spännande historia.

– Det är häftiga brudklänningar och det är ju kul med modets växlingar. Alla har sin charm och man blir ju som kär i var och en. Det är något speciellt med dem för de är så känslosamma plagg. Det fälls några tårar när bruden hittar rätt klänning och när hon gifter sig har hon höga förhoppningar om framtiden. Tänk om brudklänningarna kunde berätta vad de varit med om. Sedan är det ju glamour också och det kan man inte få för mycket av, säger Anna Lundgren, vd och chefredaktör på tidningen BröllopsGuiden.

Anna är etnolog och konstvetare i botten och har ett genuint intresse för historia, folktro, symboler och etnologi. Idén till utställningen kommer från hennes stora passion för gamla ting, vintage, återbruk och förstås bröllop.

– Det känns ganska naturligt för mig att tänka på de olika epokerna och modets skiftningar inom bröllop. Utställningen blev väldigt uppskattad på Antikmässan och nu har jag adderat ännu fler smycken för att passa just den här mässan.

”Tanken med utställningen är att den ska väcka intresse och ge kunskap till både utställare och besökare.”

Besökare tittar på halsband på den svenska mässan för smycken och klockor

Foto: rawpixel.com, Freepik.

Tanken med utställningen är att den ska väcka intresse och ge kunskap till både utställare och besökare.

– Här kan man ta del av historiens vingslag, vilket alltid är spännande. Sedan adderar vi både nya och äldre smycken som kan inspirera till egna idéer. Det ligger ju i tiden att återvinna och återbruka. Samtidigt finns det även nya moderna inslag och mycket information, så man kan se på utställningen lite som en utbildning också. Kanske man kan få inspiration till att ha en egen mindre utställning i sin butik. De flesta älskar det här med bröllop. Det väcker varma känslor och minnen.

Bröllopssmycken tillför det där lilla extra till brudens ensemble, och matchas med klänning, hår och andra detaljer. Det är inte ovanligt att bruden lånar smycken från en familjemedlems smyckeskrin eftersom det är något av en tradition. De smycken som bruden vanligtvis bär under ett bröllop är ganska enkla på det sättet att de inte får ta för mycket uppmärksamhet. Den trenden står sig, tror Anna.

– Det finns alltid de som vill dra på och ha lite större smycken, men jag tror fortfarande att det klassiska kommer att dominera.

Besökare tittar på halsband på den svenska mässan för smycken och klockor

Anna Lundgren, vd och chefredaktör på BröllopsGuiden. Foto: Marie-Therese Karlberg.