Fair Diamonds Lab

En ny era för diamanter
Fair Diamonds Lab AB har specialiserat sig på att enbart sälja labbodlade diamanter av hög kvalitet till företag på den svenska marknaden. De ser en trend under de senaste åren där efterfrågan ökat på just labbodlade diamanter.

Det finns flera drivkrafter som ökat efterfrågan på labbodlade diamanter enligt Radwan El Khalki på Fair Diamonds Lab.

– De labbodlade diamanterna har generellt färre defekter jämfört med en naturlig diamant och dessutom är priset mer fördelaktigt. Dessutom påverkar de inte miljön på samma sätt som naturliga diamanter där man behöver bryta mark i stora gruvor för att leta efter diamanterna. En annan drivkraft är att man tar hänsyn till den etiska aspekten. Personer som arbetar i ett laboratorium har generellt sett bättre villkor och arbetsförhållanden än en gruvarbetare, som ofta arbetar för en alltför låg lön och dessutom i miljöer som är rentav farliga. Det är något som vi ser att kunden bryr sig mer och mer om. Man vill veta var produkten kommer ifrån och om det är en rättvis diamant. Det är därifrån vårt namn kommer, Fair Diamonds Lab. Vi vill sälja rättvisa stenar där alla i värdekedjan har goda arbetsförhållanden och får en rimlig ersättning, vilket sällan är fallet med handel av naturliga diamanter.

Företaget Fair Diamonds Lab drivs av trion Jalal, Radwan och Nathalie, där Jalal har över 16 års erfarenhet av smyckesbranschen som guldsmed, juvelerare och diamantgraderare, och Nathalie och Radwan tillsammans har över 15 års erfarenhet av att driva bolag.

– Jag har jobbat för branschen länge, och de senaste åren har arbetet varit väldigt fokuserat på just labbodlade diamanter med dess för- och nackdelar. Det finns en uppsjö med leverantörer och då måste man fråga sig själv vilka av dem som är seriösa och vilka som är mindre seriösa, säger Jalal Safari.

Han berättar att det är svårt att hitta rätt i djungeln av labbodlade diamanter då det finns både sämre och bättre stenar på marknaden. Trots att det egentligen finns hur mycket diamanter som helst att köpa på den öppna marknaden kan det vara svårt att handla labbodlade stenar. En kund som behöver diamanter till en specifik kollektion får en utmaning i att hitta liknande stenar med samma form, mått, slipning och kvalitet rakt igenom. Det behöver finnas en kontinuitet i leveransen över tid och det kan Fair Diamonds Lab leverera genom deras interna kvalitetssäkring.

Fair Diamonds Lab har möjlighet att hjälpa kunderna att ta fram såväl enstaka diamanter som större kvantiteter. Nära samarbete med sliperier ger möjligheter att styra produktionen så att kunden kan få specialslipade diamanter efter önskemål.

– Det är en komplicerad process att reklamera eller ifrågasätta kvaliteten på dessa produkter. Även om en labbodlad diamant har ett certifikat kan det ändå finnas brister i stenen. Institutionerna GIA (Gemological Institute of America) och IGI (International Gemological Institute) som certifierar diamanter, tar inte hänsyn till den nya teknikens nackdelar. De certifierar labbodlade diamanter som om det vore en naturlig diamant och det är där vår expertis kommer in, säger Jalal.

”Tack vare vår unika kompetens och expertis ligger vi i framkant i Sverige som leverantör av labbodlade diamanter.”

Utställare gör affärer på en mässa för klockor och smycken
Brister som inte syns i certifikaten

Både labbodlade och naturliga diamanter är identiska när det gäller den molekylära uppbyggnaden och det kan vara svårt att skilja dem åt utan professionella instrument. Den första syntetiska diamanten framställdes år 1953 genom en metod som heter HPHT (High Pressure High Temperature). Den uppfanns av den svenska kemisten Erik Lundblad och är således den äldsta tekniken för att ta fram labbodlade diamanter. En nyare teknik kallas CVD (Chemical Vapor Deposition) som även framställer större diamanter väldigt snabbt. Vid båda tillverkningsmetoderna börjar man med en väldigt liten diamant, som ett litet frö, som sedan odlas till önskad storlek. Processen tar mellan två och sex veckor.

– Beroende på vilken av de här teknikerna som använts för att ta fram en diamant så behöver man ha koll på vad respektive teknik kan ge för defekter som man inte hittar i naturliga diamanter. Odlar man till exempel diamanter för snabbt med CVD-tekniken så kan det bildas ringar, ungefär som årsringar på ett träd som kommer fram när man slipat diamanten. Det kan försämra briljansen och elden i stenen. Man kan även odla diamanter som är vita enligt certifikatet, men som ändå har en svagt blå eller brun nyans. Dessa defekter är ingenting som certifieringsorganen ser över, men där kan vi säkerställa att diamanterna som köps in via oss håller en optimal kvalitet, säger Jalal.

 

Utställare gör affärer på en mässa för klockor och smycken
Utställare gör affärer på en mässa för klockor och smycken

Jalal Safari, en av de tre grundarna till Fair Diamonds Lab.

Det bästa av det bästa

Fair Diamonds Lab köper in stenar från några av de största producenterna i världen. Med den långa erfarenheten och den kunskapsbank som byggts upp inom företaget kan de svara för att alla labbodlade diamanter som köps in är av bästa kvalitet och går igenom en mycket noggrann kvalitetskontroll.

– Tack vare vår unika kompetens och expertis ligger vi i framkant i Sverige som leverantör av labbodlade diamanter. Det är vår främsta och starkaste sida. Vi har alltid en garanti på våra produkter, vilket gör det väldigt tryggt och enkelt att handla från oss. Våra kunder får alltid det bästa av det bästa, säger Nathalie El Khalki.

På JEWA kommer Fair Diamonds Lab visa ett utbud av labbodlade diamanter med de vanligaste slipningarna. De kommer även presentera smycken med färdigmonterade labbodlade diamanter och visa upp färgade labbodlade diamanter. Företag kommer även ges möjlighet att köpa lösa diamanter på plats.

– Våra främsta branschkollegor och potentiella kunder kommer antingen att ställa ut eller besöka JEWA, och då det är viktigt att nå ut med vår expertis. Många stora företag har redan börjat sälja labbodlade diamanter. De mindre företagen i branschen har sällan samma tillgång till labbodlade diamanter så det är en fin möjlighet för dem att handla diamanter av oss. Alla som någon gång har funderat på, eller fått frågan om labbodlade diamanter, bör svänga förbi vår monter och kika på produkterna. Var inte blyga utan kom med alla era frågor till oss, säger Radwan El Khalki.

Utställare gör affärer på en mässa för klockor och smycken